Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

~ * Russia meteor virtually impossible to see coming * ~



download




Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει συναρμολογώντας τα χαρακτηριστικά του μετεωρίτη που εξερράγη πάνω από τη Ρωσία για το πρωί της 15 Φεβρουαρίου, χρησιμοποιώντας δεδομένα από σεισμικών οργάνων ότι οι σεισμοί κομμάτι και μικρόφωνα για την ανίχνευση ηχητικά φράγματα από τις πυρηνικές εκρήξεις. Σε αντίθεση με τον αστεροειδή DA14, η οποία έχασε στενά αλλά προβλέψιμα Γη αργότερα την ίδια ημέρα, ο μετεωρίτης ήταν πάρα πολύ μικρές για να ανιχνευθούν πριν από contrail του εμφανίστηκε στον ουρανό πάνω από την αυγή ρωσική πόλη Chelyabinsk.

Ωστόσο, ακόμη και ένα πολύ μικρό αντικείμενο για την ανίχνευση μπορεί να παράγει ένα εντυπωσιακό ποσό της καταστροφής. Ο μετεωρίτης ήταν 15 μέτρα σε (σε σύγκριση με 50 μέτρα για το 2012 DA14) και ζύγιζε πάνω από 7.000 μετρικούς τόνους, όταν εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα, λέει η Margaret Campbell-Brown, ένας αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής στο Λονδίνο, Οντάριο. Έχει εκτιμά ότι το έσκιζε τον ουρανό με υπερηχητικές ταχύτητες περίπου 18 χιλιόμετρα πριν από μια δεύτερη έκρηξη σε υψόμετρο από 15 έως 20 χιλιόμετρα, δημιουργώντας ένα κρουστικό κύμα που γκρεμίστηκε από γυαλί σε μια εκκωφαντική έκρηξη τη στιγμή που θα φτάσει στην επιφάνεια. Διάφορες πηγές ειδήσεων ανέφεραν εκατοντάδες κτήρια κατεστραμμένα και περίπου 1.200 τραυματισμούς.

Συμπτωματικά, η μεγαλύτερη παρατηρούμενη μετεωρίτη να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα από το 1908 έφτασε μόλις ώρες πριν από ένα πολύ μεγαλύτερο αντικείμενο πέρασε τον πλανήτη απρόσκοπτα σε απόσταση περίπου 27.000 χιλιομέτρων.

«Η βολίδα δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση για το 2012 DA14," λέει ο Paul Chodas, ένας πλανητικός επιστήμονας με κοντά Πρόγραμμα Αντικείμενο της Γης της NASA στο Jet Propulsion Laboratory της στην Πασαντένα της Καλιφόρνια Μεταξύ άλλων λόγων, ο μετεωρίτης buzzed μέσα από τον ουρανό από βορρά προς νότια, το αντίθετο τροχιά του DA14.

Η έκρηξη είχε το ισοδύναμο των περίπου 500.000 τόνους TNT, Campbell-Brown λέει. Αυτό είναι περίπου 30 φορές την παραγωγή ενέργειας της Χιροσίμα ατομική βόμβα, αλλά μόνο το 5 τοις εκατό της ενέργειας του διάσημου μετεωρίτη Tunguska 1908 που κατέβασε τα δέντρα πάνω από 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων περιοχή στη Σιβηρία, περίπου 2.400 χιλιόμετρα από την 15 Φεβ. εκδήλωση. Ο μετεωρίτης Tunguska εκτιμάται ότι ήταν περίπου το μέγεθος του 2012 DA14



Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι οι επιστήμονες δεν ανιχνεύουν τη ρωσική μετεωρίτη εκ των προτέρων, λέει ο Alan Chamberlin του Προγράμματος κοντά Αντικείμενο της Γης. Οι αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τα επίγεια τηλεσκόπια που μπορεί να βρει μόνο τα αντικείμενα που είναι αρκετά μεγάλη για να αντανακλούν το φως επαρκή για την ανίχνευση. Ένα τηλεσκόπιο στο Αστεροσκοπείο La Sagra στη νότια Ισπανία εντόπισε DA14 στις 22 Φεβρουαρίου 2012, επειδή ο αστεροειδής είχε κάνει ένα πέρασμα κοντά στη Γη κατά τη διάρκεια της ημέρας 366-τροχιά του. Οι αστρονόμοι δεν ήταν τόσο τυχεροί με τη ρωσική αντικείμενο: Ήταν μικρότερη και προσεγγίζεται από μια προσήλια κατεύθυνση, Campbell-Brown λέει, δηλαδή το έντονο φως του ήλιου εξάλειψε κάθε πιθανότητα εντοπισμού τηλεσκόπιο εκ των προτέρων.

Σε γενικές γραμμές η NASA κυνήγι πολύ μεγαλύτερα αντικείμενα. Το 1998, το Κογκρέσο ζήτησε από τη NASA εντοπίσει το 90 τοις εκατό του κοντά στη Γη αστεροειδείς ένα χιλιόμετρο ή περισσότερο σε ένα σημείο αναφοράς της NASA έχει επιτευχθεί. Μια τέτοια επίδραση από έναν αστεροειδή θα απειλήσει τον πολιτισμό. Το 2005, η υποχρέωση αυτή επεκτάθηκε σε αστεροειδείς 140 μέτρα ή μεγαλύτερο. Μέχρι στιγμής, η NASA έχει εντοπίσει περισσότερες από 9.600 κοντά στη Γη αντικείμενα, τα περισσότερα από αυτά μεγαλύτερο από 100 μέτρα μήκος και κανένα από αυτά δεν αποτελεί απειλή για τη Γη.

Η σχετική τύφλωση σε μικρότερα αστεροειδείς και άλλα αντικείμενα, τα οποία δεν θα εξαφανίσει την ανθρωπότητα, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες ζημιές ακόμα, έχει πολλές αστρονόμοι έκκληση για μια πιο φιλόδοξη αναζήτηση. Το B612 Ίδρυμα, που ιδρύθηκε από επιστήμονες όπως ο πρώην αστροναύτες Ed Lu και Rusty Schweickart, σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα διαστημικό τηλεσκόπιο μέχρι το 2018 για να κυνηγήσουν κοντά στη Γη αντικείμενα τόσο μικρά όσο 30 μέτρα σε διάμετρο. Οι αστρονόμοι έχουν καταγραφεί μόνο περίπου το μισό τοις εκατό του ευρώ-συν κοντά στη Γη αστεροειδείς σε αυτό το μέγεθος, Schweickart λέει.

Τηλεσκόπιο είναι πιθανό B612 θα μπορούσε να εντοπίσει ένα Tunguska που μοιάζει με αστεροειδή πριν χτυπήσει, αλλά τον προσδιορισμό ενός 15-μετρητή ροκ θα είναι ένα μακρινό σουτ. Για το άμεσο μέλλον, τα γεγονότα αυτά, ενώ πολύ σπάνια, θα συνεχίσει να έρθει από την έκπληξη. "Μας θυμίζει σίγουρα ό, τι ακόμη και ένα μικρότερο αστεροειδής είναι σε θέση," λέει ο Chodas. "Αυτή είναι η Μητέρα Φύση γυρίσματα σε όλη την πλώρη.".




http://www.sciencenews.org/view/generic/id/348327/description/Russia_meteor_virtually_impossible_to_see_coming


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου