Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

~ * «Χρυσωρυχείο» ο αστεροειδής που περνά ξυστά από τη Γη * ~


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έχει ορυκτό πλούτο αξίας 195 δισ. δολαρίων!




Νέα Υόρκη 
Λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Παρασκευής ώρα Ελλάδας, ο αστεροειδής 2012 DA14, θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη. Πρόκειται για έναν διαστημικό βράχο με μέγεθος οικοδομικού τετραγώνου και το πέρασμά του θα είναι το κοντινότερο που έχει ποτέ καταγραφεί για σώμα αυτού του μεγέθους.

Το πέρασμα του αστεροειδή έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον και είναι πολλές οι αναφορές και οι εκτιμήσεις για την παρουσία του στη γειτονιά μας. Αμερικανική εταιρεία που ιδρύθηκε πρόσφατα και θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου αστεροειδών υποστηρίζει ότι ο 2012 AD14 έχει ορυκτό πλούτο αξίας 195 δισ. δολαρίων.

Ταυτόχρονα, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, το πέρασμα του αστεροειδή ωθεί τους ειδικούς να κάνουν εκτιμήσεις για το τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που ο 2012 AD14 λοξοδρομούσε και έπεφτε επάνω στον πλανήτη μας.

Η αξία

Η Deep Space Industries υποστηρίζει ότι ο 2012 DA14 διαθέτει πλούσιο ορυκτό πλούτο και ειδικότερα σίδηρο και νικέλιο. Αναφέρει επίσης ότι ο αστεροειδής διαθέτει αρκετές ποσότητες νερού ικανές να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο σε διαστημόπλοια. Βέβαια όλα αυτά είναι θεωρητικά αφού, όπως λένε τα στελέχη της εταιρείας, η τροχιά του αστεροειδή είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την οργάνωση μιας αποστολής σε αυτόν για να γίνει προσπάθεια εξόρυξης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, μια αποστολή εξόρυξης στον αστεροειδή θα συνδεόταν με εξαιρετικά υψηλό κόστος, αντίστοιχο της αξίας του ορυκτού πλούτου του - έτσι μια τέτοια προσπάθεια θα ήταν ανώφελη από οικονομικής άποψης.

Τι θα συνέβαινε αν έπεφτε στη Γη

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν ο 2012 DA14 έπεφτε στη Γη θα προκαλούσε καταστροφή ανάλογη με εκείνη της μεγαλύτερης σε ισχύ πυρηνικής βόμβας που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος. Υπολογίζουν ότι θα μπορούσε να καταστρέψει ολοσχερώς μια περιοχή ανάλογη με εκείνη στην οποία εκτείνεται το Λονδίνο. Το πέρασμα, σε απόσταση μόλις 27.500 χιλιομέτρων πάνω από τη Τζακάρτα, θα μεταδοθεί ζωντανά στο in.gr μέσω του NASA TV. 




http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=498435




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου