Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

~ * Μικρές αστεροειδής να Whiz Παρελθόν Γη με ασφάλεια * ~





Διάγραμμα που απεικονίζει το πέρασμα του αστεροειδή 2012 DA14 μέσω του συστήματος Γη-Σελήνη στις 15 Φλεβάρη του 2013. Πιστωτικά Εικόνα: NASA / JPL-Caltech 




Το μικρό κοντά στη Γη αστεροειδής 2012 DA14 θα περάσει πολύ κοντά στη Γη στις 15 Φεβρουαρίου, τόσο κοντά που θα περάσει μέσα στο δαχτυλίδι της γεωσύγχρονη καιρικές συνθήκες και επικοινωνιακών δορυφόρων. Near-Earth Γραφείο της NASA Πρόγραμμα αντικειμένου μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την πορεία του αστεροειδή με τις παρατηρήσεις που λαμβάνονται, και, ως εκ τούτου είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ότι ο αστεροειδής θα μπορούσε να είναι σε μια πορεία σύγκρουσης με τη Γη. Παρ 'όλα αυτά, η flyby θα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τους ερευνητές να μελετήσουν ένα near-Earth object από κοντά.

Αστεροειδής 2012 DA14 θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη στις 15 Φεβρουαρίου, περίπου 23:24 μ.μ. PST (2 μ.μ. EST και 1924 UT), όταν θα είναι σε απόσταση περίπου 27.700 χιλιομέτρων (17.200 μίλια) πάνω από την επιφάνεια της Γης. Αν και αυτό είναι αρκετά κοντά στον αστεροειδή για να περάσει στο εσωτερικό του δακτυλίου του γεωσύγχρονη τροχιά, που βρίσκεται περίπου 35.800 χιλιόμετρα (22.200 μίλια) πάνω από τον ισημερινό, θα εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τη συντριπτική πλειοψηφία των δορυφόρων, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Στο πιο κοντινό του, ο αστεροειδής θα είναι μόνο περίπου 1/13th του την απόσταση από το φεγγάρι. Ο αστεροειδής θα πετάξει από τον πλανήτη μας αρκετά γρήγορα, με ταχύτητα περίπου 17.400 μίλι/ώρα (7,8 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο) σε μια νότια προς βόρεια κατεύθυνση σε σχέση με τη Γη.

Ακόμα κι αν DA14 2012 έρχεται εξαιρετικά κοντά, θα εξακολουθεί να εμφανίζεται μόνο ως ένα σημείο του φωτός στο μεγαλύτερο από τα οπτικά τηλεσκόπια, λόγω του μικρού μεγέθους του. Με βάση την φωτεινότητα του, οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι μόνο περίπου 45 μέτρα (150 πόδια) σε ολόκληρη. Θα φωτίζει μόνο με το μέγεθος 7,5, πολύ εξασθενημένο για να δει με γυμνό μάτι, αλλά εύκολα ορατές με ένα καλό σύνολο κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο. Η καλύτερη θέση θέασης για την πλησιέστερη προσέγγιση θα Ινδονησία, από την οποία ο αστεροειδής θα δει να κινείται με ρυθμό σχεδόν 1 βαθμό ανά λεπτό με φόντο αστέρι. Ανατολική Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία είναι επίσης σε καλή τοποθεσία για να δείτε τον αστεροειδή γύρω πλησιέστερη προσέγγιση του. Αλλά από τη Γη περιστρέφεται αρκετό χρόνο για παρατηρητές στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν την ευκαιρία να δουν τον αστεροειδή, θα έχουν υποχωρήσει και να ξεθωριάσει για το 11ο μέγεθος. Ραντάρ αστρονόμοι σχεδιάζουν να λάβουν εικόνες του αστεροειδή περίπου οκτώ ώρες μετά την πιο κοντινή προσέγγιση με την κεραία στο Goldstone της Καλιφόρνιας Mojave Desert, το οποίο αποτελεί μέρος του Δικτύου Deep Space της NASA.

2012 DA14 δεν έχει στους καταλόγους για πολύ καιρό - ανακαλύφθηκε το Φεβρουάριο του 2012 από τους αστρονόμους στο Sky La Sagra πρόγραμμα έρευνας στη νότια Ισπανία και να αναφερθεί το Minor Planet Center, το οποίο χαρακτηρίζει μικρές σώματα στο ηλιακό μας σύστημα. Κατά τη στιγμή της ανακάλυψης, ο αστεροειδής είχε κάνει μόλις ένα αρκετά μακρινό πέρασμα από τη Γη, περίπου επτά φορές πιο μακριά από ό, τι η απόσταση από το φεγγάρι. Από το 2012 τροχιακή περίοδο DA14 γύρω από τον ήλιο ήταν περίπου 368 ημέρες, η οποία είναι πολύ παρόμοια με της Γης, ο αστεροειδής έκανε μια σειρά ετήσιων κοντά προσεγγίσεις. Φέτος είναι η πλησιέστερη προσέγγιση, και είναι το πιο κοντινό ο αστεροειδής θα έρθει για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Αλλά αυτή η συνάντηση θα μειώσει 2012 τροχιακή περίοδο DA14 για περίπου 317 ημέρες, αλλάζει τροχιακή θέση του από τον Απόλλωνα να Aten, και το μέλλον της στενής προσεγγίσεις θα ακολουθήσει ένα διαφορετικό μοντέλο.

Αυτό το απόσπασμα του 2012 DA14 από τη Γη είναι μια στενή προσέγγιση ρεκόρ για ένα γνωστό αντικείμενο αυτού του μεγέθους. Μερικές άλλες γνωστές αστεροειδείς έχουν πετάξει από τη Γη ακόμη πιο κοντά, αλλά οι αστεροειδείς ήταν μικρότερες. Κατά μέσο όρο, περιμένουμε ένα αντικείμενο αυτού του μεγέθους να πάρει αυτό κοντά στη Γη περίπου μία φορά κάθε 40 χρόνια. Μια πραγματική σύγκρουσης Γη από ένα αντικείμενο αυτού του μεγέθους θα πρέπει να αναμένεται πολύ λιγότερο συχνά, περίπου μια φορά κάθε 1200 χρόνια, κατά μέσο όρο.



DC Agle 818-393-9011 
Jet Propulsion Laboratory, Πασαντένα της Καλιφόρνια 
agle@jpl.nasa.gov 2013-041




http://www.nasa.gov/mission_pages/asteroids/news/asteroid20130201.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου