Πρόκειται για περίπτωση με πιθανότητα να συμβεί 1 στα 70 εκατομμύρια
Τέξας
Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου η 36χρονη Τρέζα Μοντάλβο που ζει στο Τέξας έφερε στον κόσμο τα τετράδυμα που κυοφορούσε. Οπως διαπίστωσαν έκπληκτοι οι γιατροί τα τέσσερα αδερφάκια ήταν στην πραγματικότητα δύο σετ ομοζυγωτικών διδύμων. Πρόκειται για περίπτωση με πιθανότητα να συμβεί 1 στα 70 εκατομμύρια.
Οι απίθανες πιθανότητες
Το ζευγάρι έχει ήδη ένα αγοράκι 2,5 ετών και θέλησε να κάνει άλλο ένα παιδί για να έχει ο μικρός ένα αδερφάκι. Ομως στα υπερηχογραφήματα διαπιστώθηκε ότι το αγοράκι δεν θα έχει ένα αλλά τέσσερα αδερφάκια και μάλιστα όλα αγόρια. Οι γιατροί αποφάσισαν να τα φέρουν στον κόσμο με καισαρική στις 31 εβδομάδες της κύησης.
Το πρώτο φως είδαν αρχικά δύο από τα βρέφη και ένα λεπτό αργότερα τα άλλα δύο. Οπως διαπίστωσαν έκπληκτοι οι γιατροί τα τέσσερα αδερφάκια ήταν στην πραγματικότητα δύο σετ ομοζυγωτικών διδύμων. Περίπου το 2% των κυήσεων έχουν ως αποτέλεσμα τη γέννηση ομοζυγωτικών διδύμων και αυτό συμβαίνει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο διαχωρίζεται στα δύο. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι πιθανότητες να συμβεί γέννηση δύο σετ ομοζυγωτικών διδύμων είναι μία στα εβδομήντα εκατομμύρια!
Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι τα τετράδυμα δεν προέκυψαν από εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά με φυσικό τρόπο. Οι πολύδυμες κυήσεις ως αποτέλεσμα εξωσωματικής είναι ετεροζυγωτικές. Οι γονείς των τετραδύμων έχουν επιλέξει να τους δώσουν τα ονόματα Ace, Blaine, Cash και Dylan τα αρχικά των οποίων είναι τα τέσσερα πρώτα γράμματα του αγγλικού αλφάβητου (ABCD).
Πώς συνέβη
«Στην περίπτωση των ομοζυγωτικών διδύμων ένα γονιμοποιημένο ωάριο διαχωρίζεται λίγο πριν εμφυτευθεί - με φυσικό τρόπο - στη μήτρα. Στη προκειμένη περίπτωση δύο ωάρια γονιμοποιήθηκαν από το σπέρμα και στη συνέχεια και τα δύο διαχωρίστηκαν πριν εμφυτευθούν στη μήτρα. Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πράγματι περίπου 1 στα εβδομήντα εκατομμύρια» δήλωσε στην εφημερίδα Daily Mail ο Μπάσκι Θιλαγκανάθαν εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας στη Βρετανία. Ο κ. Θιλαγκανάθαν σημείωσε επίσης ότι η δημιουργία ομοζυγωτικών διδύμων είναι μια φυσική διεργασία και δεν σχετίζεται με τις μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης οι τεχνικές των οποίων παράγουν κατά βάση ετεροζυγωτικά δίδυμα.
http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=499134
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου