Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

~ * Με μπλακάουτ μας απειλεί ο Ηλιος το 2013 Η ΝΑSΑ προβλέπει ηλιακή καταιγίδα που θα παραλύσει δορυφόρους και ηλεκτρικά δίκτυα * ~


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:   23/09/2010    06:45


Με μπλακάουτ  μας απειλεί  ο Ηλιος το 2013




ΛΟΝΔΙΝΟ
 Μιλώντας πριν από λίγα 24ωρα σε διεθνές συνέδριο για το πόσο τρωτά είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα σε παγκόσμιο επίπεδο ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Λίαμ Φοξ ανέφερε μια μελέτη της ΝΑSΑ σύμφωνα με την οποία το 2013 θα εκδηλωθεί μια πολύ ισχυρή ηλιακή καταιγίδα, η οποία θα «χτυπήσει» σφοδρά τη Γη. Η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων από του χρόνου θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος, έντονης αυτή τη φορά, δραστηριότητας του μητρικού μας άστρου. Η εκτίμηση των ειδικών της ΝΑSΑ είναι ότι το 2013 η ηλιακή δραστηριότητα θα φθάσει στο μέγιστο επίπεδό της, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν έντονες ηλιακές εκρήξεις, εκτοξεύοντας στο Διάστημα γιγαντιαίες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων και ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. 
Οι επιστήμονες θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι μία από αυτές τις εκλάμψεις που έχουν ονομαστεί «ηλιακές καταιγίδες» θα χτυπήσει με πρωτοφανή σφοδρότητα τη Γη. Πιστεύουν μάλιστα ότι θα είναι η πλέον σφοδρή ηλιακή καταιγίδα που έχει βιώσει ο πλανήτης μας τα τελευταία 145 χρόνια. Το αποτέλεσμα μιας τόσο σφοδρής καταιγίδας θα είναι να τεθούν εκτός λειτουργίας οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι που βρί σκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, καθώς και τα ηλεκτρικά δίκτυα. Με απλά λόγια ο πλανήτης θα υποστεί ένα τηλεπικοινωνιακό και ενεργειακό μπλακάουτ για πολλές ώρες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι τα προβλήματα θα διαρκέσουν πολλές ημέρες ή ακόμη και μήνες. Επίσης αναμένεται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στις αερομεταφορές, στα νοσοκομεία αλλά και στα τραπεζικά συστήματα. 
Σύμφωνα με τους ειδικούς μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα έχει ισχύ ανάλογη με 100 βόμβες υδρογόνου και απελευθερώνει ενέργεια 1 εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από έναν σεισμό 9-10 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις και λύσεις προληπτικών μέτρων, όπως το να παρακολουθείται στενά η ηλιακή δραστηριότητα το επίμαχο διάστημα και μόλις διαπιστωθεί ότι εκδηλώθηκε κάποια μεγάλη έκρηξη να τεθούν αμέσως εκτός λειτουργίας για λόγους προστασίας τους οι δορυφόροι και τα ηλεκτρικά δίκτυα. 



http://www.tovima.gr/science/article/?aid=356149


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου