Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

~ * CDNA * ~





Το cDNA (complementary DNA-συμπληρωματικο DNA) είναι ένα μόριο DNA που έχει συντεθεί από ώριμο mRNA, δηλαδή RNA που έχει υποστεί τις απαραίτητες αποκοπές και επεξεργασίες, ώστε να είναι έτοιμο προς μετάφραση. Η σύνθεση του cDNA γίνεται από το ένζυμο, την αντίστροφη μεταγραφάση. Το cDNA χρησιμοποιείται ευρύτατα για την κλωνοποίηση γονιδίων ευκαρυωτικών κυττάρων σε προκαρυωτικά, ώστε να παραχθεί η πρωτεΐνη, που αυτά κωδικοποιούν, σε μεγάλες ποσότητες. Κάθε προκαρυωτικό κύτταρο που δέχεται το γονίδιο πολλαπλασιάζεται, παράγοντας έτσι ένα βακτηριακό κλώνο. Το σύνολο των βακτηριακών κλώνων που περιέχουν αντίγραφα όλων των ώριμων mRNA των γονιδίων που εκφράζονται σε έναν κυτταρικό τύπο ονομάζεται cDNA βιβλιοθήκη.
Σύμφωνα με το κεντρικό δόγμα της βιολογίας, οι πρωτεΐνες παράγονται έπειτα από μεταγραφή του DNA σε mRNA. Μια διαφορά ανάμεσα στα ευκαρυωτικά και τα προκαρυωτικά κύτταρα είναι ότι τα γονίδια στα ευκαρυωτικά κύτταρα μπορεί να περιέχουν εσώνια (ή αλλιώς ιντρόνια), τα οποία δεν μεταφράζονται σε αμινοξέα, και πρέπει να αφαιρεθούν από το mRNA πριν από την μετάφραση.
Πολλές φορές υπάρχει ανάγκη να εκφραστούν ευκαρυωτικά γονίδια από προκαρυωτικά κύτταρα. Μια απλή μέθοδος είναι να μεταφερθεί το DNA ενός ευκαρυωτικού κυττάρου σε ένα προκαρυωτικό κύτταρο - ξενιστή, το οποίο θα μεταγραφεί σε mRNA και θα μεταφραστεί σε πρωτεΐνη. Όμως, τα προκαρυωτικά κύτταρα δεν έχουν τη δυνατότητα να αφαιρέσουν τα εσώνια από το πρόδρομο mRNA, επομένως η αφαίρεσή τους πρέπει να γίνει πριν την μεταφορά. Αυτού του είδους το DNA, το οποίο έχει προέλθει από ώριμο mRNA, ώστε να μην περιέχει εσώνια, είναι το cDNA. Για να γίνει έκφραση απαιτείται επιπλέον η μεταφορά μεταγραφικών παραγόντων, όπως ο υποκινητής, στα προκαρυωτικά κύτταρα.




http://el.wikipedia.org/wiki/CDNA


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου