Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

~ * Χιλή: Χιλιάδες νεκρές γαρίδες εκβράστηκαν στις ακτές * ~


undefined




Έντονος είναι ο προβληματισμός των Αρχών στη Χιλή, ύστερα από τον εντοπισμό χιλιάδων νεκρών γαρίδων μέσα στο Σαββατοκύριακο σε απομακρυσμένες παραλίες της χώρας, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.


Οι πρώτες αναφορές για νεκρά μαλάκια έγιναν από ψαράδες κοντά στην πόλη του Κόλονελ (περίπου 530 χλμ. από την πρωτεύουσα Σαντιάγκο), οι οποίοι κατηγόρησαν τους τοπικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πως χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό ως μέσο ψύξης των εγκαταστάσεών τους. Ήδη, ο πρόεδρος της χώρας, Sebastian Pinera, έχει δώσει εντολή σε ειδική ερευνητική ομάδα να προχωρήσει σε μια σειρά από ελέγχους στη θερμοκρασία της θάλασσας και στα επίπεδα συγκέντρωσης οξυγόνου, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα αίτια των μαζικών θανάτων.




undefined







Εξετάζουμε τις κλιματολογικές συνθήκες στον Κόλπο του Κόρονελ», εξήγησε ο επικεφαλής της ομάδας, Victor Casanova.

Από την πλευρά τους οι ντόπιοι αλιείς είναι ξεκάθαροι, υπογραμμίζοντας πως πίσω από την περιβαλλοντική καταστροφή βρίσκονται οι δραστηριότητες των εργοστασίων «Bocamina 1», «Bocamina 2» (με διαχειρίστρια εταιρεία την Endesa) και «Santa Maria» (με υπεύθυνη για τη λειτουργία του την Colbun).

«Είμαι 69 ετών και ξεκίνησα να ψαρεύω στην ηλικία των 9 ετών. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου τέτοια καταστροφή», τόνισε ο Gregorio Ortega.

Υπάρχουν ωστόσο και τοποθετήσεις που συνδέουν τους μαζικούς θανάτους των γαρίδων με το φαινόμενο «El Nino», το οποίο προκαλεί την άνοδο της θερμοκρασίας σε περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού.

Το ενεργειακό πρόβλημα και οι αντιδράσεις των ντόπιων

Παρά τις έντονες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, η κυβέρνηση του Sebastian Piner συνεχίζει να προωθεί σχέδια για την αύξηση της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας.

Το «βαρύ» πυροβολικό σε αυτή την προσπάθεια είναι η κατασκευή μεγάλων υδροηλεκτρικών εργοστασίων, καθώς η χώρα εισάγει το 97% των ορυκτών καυσίμων που χρειάζεται για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών αφού δεν διαθέτει κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Λαμβάνοντας υπόψιν εκθέσεις ειδικών αναλυτών -οι οποίοι εκτιμούν πως με τους ρυθμούς ανάπτυξης που «τρέχει» η Χιλή, η ζήτηση για ενέργεια στο εσωτερικό θα έχει τριπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 15 χρόνια- η εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων αποτελεί μονόδρομο.



undefined



Στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν μπει τα τελευταία χρόνια τα μεγάλα ποτάμια της Παταγονίας, προκαλώντας τεράστιο κύμα αντιδράσεων, στο οποίο η κυβέρνηση απαντά με τη χρήση βίας.

Σε κάθε περίπτωση ο προβληματισμός των περιβαλλοντολόγων είναι τεράστιος από τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό νεκρών θηλαστικών και άλλων ειδών του θαλάσσιου βασιλείου που εκβράζονται σε ακτές της Λατινικής Αμερικής. Χώρες όπως η Βραζιλία, το Περού και η Χιλή παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο το ερώτημα για τα... ανταλλάγματα που πληρώνουν οι πληθυσμοί απέναντι στην οικονομική ευημερία των μεγάλων πολυεθνικών παραμένει.

Τον περασμένο Φεβρουάριο οι εικόνες με τα νεκρά δελφίνια, τις χελώνες και τους πελεκάνους σε παραλίες του Περού είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου, ενώ πριν από λίγες ημέρες ο αριθμός των νεκρών ψαριών στην επαρχία του Ρίο ντε Τζανέιρο (Βραζιλία) ξεπέρασε τους 65 τόνους.



http://www.zougla.gr/perivallon/article/xili-xiliades-nekres-garides-ekvrastikan-stis-aktes


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου