Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

~ * «Βιολογικός» βηματοδότης ρυθμίζει τον καρδιακό παλμό * ~


Γονιδιακή παρέμβαση μετατρέπει κύτταρα του καρδιακού μυός σε κύτταρα που ελέγχουν τον ρυθμό της καρδιάς


«Βιολογικός» βηματοδότης ρυθμίζει τον καρδιακό παλμό

Με όχημα έναν γενετικώς τροποποιημένο ιό οι ειδικοί μετέτρεψαν παλλόμενα κύτταρα του καρδιακού μυός σε κύτταρα- «βηματοδότες» της καρδιάς


Λονδίνο  

Έναν «βιολογικό» βηματοδότη καρδιάς δημιούργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ μετατρέποντας παλλόμενα κύτταρα του καρδιακού μυός σε κύτταρα που ελέγχουν τον καρδιακό παλμό.

Με «όχημα» έναν γενετικώς τροποποιημένο ιό 

Οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Καρδιάς Cedars - Sinai ενέχυσαν έναν γενετικώς τροποποιημένο ιό σε ινδικά χοιρίδια με στόχο να μετατρέψουν τμήμα της καρδιάς τους σε έναν λειτουργικό βηματοδότη, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Biotechnology».
Η ανθρώπινη καρδιά αποτελείται από εκατομμύρια κύτταρα, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, λιγότερα από 10.000 είναι τα υπεύθυνα για τον έλεγχο του καρδιακού παλμού. Η γήρανση του οργανισμού καθώς και οι ασθένειες μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές αρρυθμίες – ακόμη και σε «πάγωμα» του καρδιακού παλμού, που ονομάζεται ανακοπή καρδιάς. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι γιατροί εμφυτεύουν έναν βηματοδότη στην καρδιά ο οποίος λειτουργεί με μπαταρία και ρυθμίζει τον καρδιακό παλμό.

Δημιουργία κυττάρων - «ρυθμιστών» του καρδιακού παλμού 

Ως εναλλακτική αυτής της συμβατικής μεθόδου οι ερευνητές από το Cedars-Sinai επιχείρησαν να αποκαταστήσουν την ίδια την ικανότητα της καρδιάς να κρατά σε… ρυθμό τον καρδιακό ρυθμό δημιουργώντας νέα κύτταρα που ελέγχουν τον καρδιακό παλμό.
Προκειμένου να το καταφέρουν χρησιμοποίησαν έναν αβλαβή ιό ως «όχημα μεταφοράς» του γονιδίου Tbx18 το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι ενεργό όταν δημιουργούνται τα κύτταρα -«βηματοδότες» κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Ο ιός μετέφερε το γονίδιο σε παλλόμενα κύτταρα του καρδιακού μυός επτά ινδικών χοιριδίων.
Όπως είδαν οι ερευνητές, μετά τη μόλυνσή τους με τον ιό τα κύτταρα του καρδιακού μυός άρχισαν να αποκτούν χαρακτηριστικά των κυττάρων- «βηματοδοτών» - έγιναν πιο μικρά και… αδύνατα. Τελικώς πέντε από τα επτά πειραματόζωα απέκτησαν φυσιολογικό καρδιακό παλμό τον οποίον τους χάρισε ο «νεογέννητος» χάρη στη γονιδιακή παρέμβαση βιολογικός βηματοδότης τους.

Αποτελεσματικότητα και στον άνθρωπο

Σύμφωνα με έναν εκ των ερευνητών, τον δρα Χι Τσεόλ Τσο, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στα ινδικά χοιρίδια εκτιμάται ότι θα είναι αποτελεσματική και στην ανθρώπινη καρδιά. Και αυτό διότι, όπως είπε ο δρ Τσο στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC, το γονίδιο που χρησιμοποιήθηκε στα πειράματα ήταν ανθρώπινο. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι απαιτούνται τώρα πολύ περισσότερα πειράματα σε ζώα προτού η τεχνική δοκιμαστεί στον άνθρωπο.

Πλήθος πλεονεκτημάτων

Κατά τον ερευνητή, πρόκειται πάντως για μια τεχνική που μπορεί να λύσει πολλά από τα προβλήματα με τα οποία συνδέονται οι σημερινοί βηματοδότες. «Οι ηλεκτρονικές συσκευές έχουν τον περιορισμό της συγκεκριμένης διάρκειας ζωής της μπαταρίας τους. Επιπλέον οι συμβατικοί βηματοδότες συνδέονται με επιπλοκές όπως η μετακίνησή τους από τη σωστή θέση τους, η πιθανότητα να σπάσουν – πρόκειται για προβλήματα που δεν είναι σπάνια και μπορούν να αποβούν καταστροφικά για τον ασθενή. Συγχρόνως αυξάνονται ολοένα τα ποσοστά βακτηριακών λοιμώξεων σε άτομα με βηματοδότη ενώ δεν πρέπει να ξεχνούμε πως σε ό,τι αφορά τα παιδιά ο βηματοδότης δεν ακολουθεί τη φυσιολογική ανάπτυξή τους με αποτέλεσμα να χρειάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα αλλαγή. Όλα αυτά τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν με έναν βιολογικό βηματοδότη».


http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=489167


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου