Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

~ * Η μάχη για την «ιδιοκτησία» της Αρκτικής ξεκίνησε * ~


undefined



Η μάχη για τα κυριαρχικά δικαιώματα στον υποθαλάσσιο πλούτο της Αρκτικής, ξεκίνησε. Η Ρωσία ήδη έστειλε το νέο πολεμικό πυρηνικό βαθυσκάφος τύπου «Καλίτκα», σε δοκιμαστική αποστολή στα βάθη του Αρκτικού ωκεανού.

Η μάχη για την Αρκτική ξεκίνησε

Tο «Λοσάρικ» είναι ένα αυτόνομο και πλήρες υποβρύχιο με πυρηνικό αντιδραστήρα, που επιτρέπει την αυτόνομη λειτουργία του για αρκετούς μήνες. Το μοναδικό στο είδος του βαθυσκάφος, ακούμπησε το βυθό του Βόρειου Παγωμένου ωκεανού, «σφραγίζοντας» τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ρωσίας επί του υποθαλάσσιου υψώματος Μεντελέγιεφ. Το πυρηνικό βαθυσκάφος τύπου «Καλίτκα», με το προσωνύμιο «Λοσάρικ» (από την ονομασία ενός μικρού αλόγου, πρωταγωνιστή παιδικής ταινίας κινουμένων σχεδίων, της δεκαετίας του 1970), συμμετείχε στην ερευνητική αποστολή «Άρκτικα- 2012», για τη διενέργεια υποβρύχιων γεωτρήσεων στην υποθαλάσσια οροσειρά Μεντελέγιεφ, στον αρκτικό ωκεανό.

Όπως δήλωναν στελέχη του υπουργείου Άμυνας, το τεχνολογικά καινοτόμο σκάφος βοήθησε στο να διενεργηθούν με ακρίβεια οι γεωτρήσεις που έγιναν από τα παγοθραυστικά «Kapitan Dranitsin» και «Dixon», για τον καθορισμό των εξωτερικών ορίων της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της Ρωσίας.

«Συλλέξαμε ένα τεράστιο πλήθος γεωλογικών ευρημάτων. Μαζέψαμε πάνω από 500 kg κομματιών από κατηγοριοποιημένα τμήματα ορεινών βράχων. Τα αποτελέσματα της αποστολής μας θα αποτελέσουν τη βασική τεκμηρίωση στην αίτησή μας προς την επιτροπή του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, προκειμένου να πιστοποιηθεί η συνέχιση της υποθαλάσσιας υφαλοκρηπίδας της Ρωσίας. Παλιότερα είχε απορριφθεί, λόγω έλλειψης γεωλογικών δειγμάτων. Το ίδιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της υφαλοκρηπίδας”, είπαν. Και πρόσθεσαν ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι υποθαλάσσιες οροσειρές Λομονόσοφ και Μεντελέγιεφ, διαθέτουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε ποσότητες πάνω από 5 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (ΤΙΠ).

Κατά τη διάρκεια της αποστολής εξερευνήθηκε όλη η οροσειρά και ανοίχθηκαν τρία πηγάδια σε δύο τοποθεσίες για δειγματοληψία εδάφους. Το σκάφος “Καλίτκα” έκανε εργασίες σε βάθος 2,5 - 3 km για 20 ημέρες. Λόγω του πυρηνικού αντιδραστήρα που διαθέτει, και της μοναδικής ατράκτου από τιτάνιο, το σκάφος μπορεί να μείνει κάτω από το νερό για πολύ περισσότερο χρόνο από ότι τα πολιτικά βαθυσκάφη που χρησιμοποιούν μπαταρίες. Η «Καλίτκα» είναι το στρατηγικό υποβρύχιο του έργου 667, «Καλμάρ» (Καλαμάρι). Στο υποβρύχιο έγιναν μετατροπές στους σωλήνες εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων και το βαθυσκάφος στερεώνεται στο κάτω μέρος του υποβρυχίου.

Οι εξερευνητές της αβύσσου

«Η ανάγκη για τη χρήση ενός παρόμοιου μηχανήματος είναι μεγάλη. Στη Ρωσία, εκτός από το σκάφος «Λοσάρικ», σε βάθος 2- 3 km, μπορεί να καταδυθούν μόνο τα βαθυσκάφη για πολύ μεγάλα βάθη, τύπου «Mir». Στην τελευταία αποστολή, με επικεφαλής τον Αρτούρ Τσιλινγκάροφ, χρησιμοποιήθηκαν και τα δύο «Mir». Τώρα όμως, έπρεπε να εκτελεστούν πιο πολύπλοκες και χρονοβόρες υποβρύχιες εργασίες. Τα «Mir» όμως, δεν έχουν μεγάλη αυτονομία κινήσεων. Γι' αυτό, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί το «Λοσάρικ».

Τα «Mir» δουλεύουν με μπαταρίες που του παρέχουν αυτονομία 72 ωρών, ενώ το «Λοσάρικ» είναι ένα αυτόνομο και πλήρες υποβρύχιο με πυρηνικό αντιδραστήρα, που επιτρέπει την αυτόνομη λειτουργία του για αρκετούς μήνες. Έχει χώρο για ανάπαυση του πληρώματος, χώρους γραφείων, κουζίνα, κλπ. Και το εντυπωσιακότερο είναι ότι ο φρέσκος αέρας και το νερό παρέχονται με τεχνολογίες που είναι ισάξιες στην καινοτομία τους και στην λειτουργικότητα, με αυτές των διαστημικών σταθμών.

Τα «Mir», αντίθετα, είναι στην πραγματικότητα «τουριστικά» βαθυσκάφη για βόλτα και διασκέδαση. Οι βραχίονές τους είναι αδύναμοι, με περιορισμένες κινήσεις και δεν μπορείς να προσθέσεις μηχανήματα για εργασίες βαθυμετρίας, εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Πηγή: Εφημερίδα «Izvestia»

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης


http://www.zougla.gr/perivallon/article/i-maxi-gia-tin-idioktisia-tis-arktikis-ksekinise


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου