Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

~ * «Ναι» στο γαλακτικό οξύ από την Ε.Ε., «Όχι» από τους καταναλωτές * ~



undefined


Έντονες είναι οι αντιδράσεις των ενώσεων καταναλωτών για την ψήφιση υπέρ της χρήσης γαλακτικού οξέος για την απολύμανση των κρεάτων, που έγινε το Σάββατο. Σύμφωνα με τις ενώσεις πρόκειται για μια επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία ουσία, που δεν πρέπει να σχετίζεται καθόλου με τη βιομηχανία των τροφίμων.

«Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών είμαστε αντίθετοι στη χρήση οποιασδήποτε χημικής ουσίας για την απολύμανση των κρεάτων. Απαιτούμε, λοιπόν, από το Ευρωκοινοβούλιο να αντιταχθεί στη χρήση γαλακτικού οξέος στα κρέατα», τονίζεται σε ανακοίνωση της ελληνικής μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Η BEUC και τα μέλη της σε κάθε χώρα εκτιμούν ότι η βιομηχανία άσκησε έντονες πιέσεις προκειμένου να επιτραπεί η χρήση του γαλακτικού οξέος. Οι ΜΚΟ φοβούνται ότι τα σφαγεία θα το χρησιμοποιούν για να καλύψουν κακές συνθήκες υγιεινής και για να καθαρίσουν τα κρέατα πριν από την εξέτασή τους από τον αρμόδιο κτηνίατρο. Επισημαίνουν ότι, τουλάχιστον, η χρήση του γαλακτικού οξέος πρέπει να επιτραπεί, μόνο μετά την τελική εξέταση των σφαγίων από τον αρμόδιο κτηνίατρο, που θα εγγυάται ότι το κρέας είναι κατάλληλο για κατανάλωση.

Το γαλακτικό οξύ ανήκει στην ομάδα των συντηρητικών ουσιών Ε 200-299. Αυτές χρησιμοποιούνται προκειμένου να αποφευχθεί η αλλοίωση των τροφίμων από μικροοργανισμούς και να αυξηθεί ο χρόνος διατήρησής τους.

Οι ενδεχόμενες παρενέργειες που έχουν είναι: τοξικολογική επικινδυνότητα, καρκινογένεση, αλλεργίες, υπερκινητικότητα, νευρικές διαταραχές, προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες, κρίσεις άσθματος, εντερικές διαταραχές, αναιμία.

Επιμέλεια: Χρονοπούλου Σοφία


http://www.zougla.gr/ygeia/article/ne-sto-galaktiko-oksi-apo-tin-ee-oxi-apo-tous-katanalotes


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου