Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

~ * Φωτογράφισαν το DNA! * ~


Για πρώτη φορά καταγράφεται οπτικά η διπλή έλικα


Γένοβα 
Ερευνητές στην Ιταλία κατάφεραν να καταγράψουν οπτικά τη διπλή έλικα του DNA. Είναι η πρώτη φορά που φωτογραφίζεται το DNA και η επιστημονική κοινότητα υποδέχθηκε με ενθουσιασμό το επίτευγμα αφού η νέα μέθοδος οπτικής καταγραφής αναμένεται να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας των μορίων.

To «απλωμένο μοντέλο» DNA

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γένοβας κατάφεραν να φωτογραφίσουν τη διπλή έλικα αναπτύσσοντας μια νέα πρωτοποριακή τεχνική. Στο παρελθόν δεν υπήρχαν τα τεχνικά μέσα για να καταγράψουν εικόνες σε μοριακό επίπεδο και στη συνέχεια, όταν κατασκευάστηκαν κάποια όργανα με τέτοιες δυνατότητες (π.χ ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης- ΗΜΣ), οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να «ξεμπλέξουν» τα μόρια του DNA από τις δομές τους για να τα φωτογραφίσουν.

Οι ερευνητές στην Ιταλία πήραν «κλωστές» DNA που βρισκόταν μέσα σε αραιωμένο διάλυμα και στη συνέχεια τις τέντωσαν σε νανοσκοπικούς στύλους πυριτίου. Με απλά λόγια οι στύλοι πυριτίου χρησιμοποιήθηκαν σαν ένα είδος μοριακής «κρεμάστρας». Ετσι, με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης, οι ερευνητές κατάφεραν να τραβήξουν τις πρώτες «καθαρές» εικόνες της διπλής έλικας του DNA η μορφή της οποίας είναι αυτή ακριβώς που είχαν προβλέψει πριν από 60 χρόνια οι Τζέιμς Γουάτσον και Φράνσις Κρικ που ανακάλυψαν τη δομή του DNA. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nanoletters».

H μοριακή φωτογραφική μηχανή

Το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης είναι ένα από τα όργανα της ηλεκτρονικής μικροσκοπίας, με το οποίο μπορούμε να εξετάζουμε την επιφάνεια αντικειμένων με τη χρήση ηλεκτρονικής δέσμης. Σε αντιστοιχία με τα μικροσκόπια που χρησιμοποιούν φως και κοινούς φακούς για τη δημιουργία ειδώλου ενός αντικειμένου, στο ΗΜΣ χρησιμοποιούνται ηλεκτρόνια και ηλεκτρομαγνητικοί φακοί για τη δημιουργία ειδώλου της επιφανείας ενός αντικειμένου στην οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή ή τηλεόρασης


http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=486764

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου