Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

~ * Κτησίβιος, Φίλων ο Βυζάντιος και Ήρων ο Αλεξανδρεύς * ~






Tο έργο τους, παρότι εκτείνεται σε διάφορους τομείς (θεωρητικά μαθηματικά, στρατιωτική μηχανική, οπτική, δομική τεχνολογία κ.α.), χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη επικέντρωσή του στα αυτόματα, υδραυλικά και μηχανικά συστήματα.

Κτησίβιος

Κτησίβιος, Αλεξάνδρεια 300-230 π.Χ. Τα έργα του αφορούσαν τους τομείς των Πνευματικών, των Υδραυλικών και της Στρατιωτικής μηχανικής. Θεωρείται ιδρυτής της σχολής των αλεξανδρινών μηχανικών, μελετητής των πνευματικών και υδραυλικών συστημάτων. Το έργο του δε διασώθηκε, αλλά αντλούμε τις πληροφορίες για αυτόν από το Βιτρούβιο στο Περί Αρχιτεκτονικής.

Φίλων ο Βυζάντιος

Έζησε όχι παραπάνω από μια γενιά μετά τον Κτησίβιο, δηλ. περί το 250 π.Χ. Έγραψε μια τεχνική Εγκυκλοπαίδεια την Μηχανική Σύνταξις, όπου συγκέντρωσε την τεχνική γνώση της εποχής σε 9 βιβλία. Από αυτά, το 4ο (Βελοποιικά), μέρος του 7ου (Παρασκευαστικά) και μέρος του 8ου (Πολιορκητικά) έχουν σωθεί στα Ελληνικά, ενώ το 5ο (Πνευματικά) έχει διασωθεί στα Αραβικά. Τα υπόλοιπα βιβλίά είχαν θέματα σχετικά με τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, τη θεωρία μοχλών και της στατικής, τη λιμενοποιία και στοιχεία δομικής και αρχιτεκτονικής, την τέχνη κατασκευής αυτόματων θεάτρων και εφαρμογές πολεμικών μηχανών.

Ήρων ο Αλεξανδρεύς

Μαθητής του Κτησίβιου έζησε περί τον 1ο αιώνα π.Χ. ή μ.Χ. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα μαθηματικά και τα θέματα που περιέχει η Μηχανική Σύνταξις δηλ. Μηχανική, Βελοποιϊκά, Πνευματικά και Αυτοματοποιητική. Το έργο του Ήρωνα διασώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του και περιλαμβάνει θέματα θεωρητικών μαθηματικών, στερεομετρίας, οπτικής, γενικών μετρήσεων, τοπογραφικών μετρήσεων, μηχανικής, θεωρίας βολής και ανάλυσης βαλλιστικών όπλων, υδροπνευματικών και αυτόματων μηχανισμών και τίτλους όπως Γεωμετρικά, Στερεομετρικά, Κατοπτρικά, Μετρικά, Περί Διόπτρας, Μηχανική, Βελοποιικά, Πνευματικά, Αυτοματοποιητική.

Που άλλες μεν τις χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες της ζωής μας, άλλες δε μας προκαλούν έκπληξη και θαυμασμό. (Ήρωνα, Πνευματικά).

Τα αυτόματα του Ήρωνα

Τον διπλό χαρακτήρα της χρησιμότητας και της αισθητικής απόλαυσης, την σύνδεση τεχνολογίας και τέχνης, βρίσκουμε στα αυτόματα του Ήρωνα.

Στα έργα του «Περί Πνευματικών» Α και Β ο Ήρωνας συνέλεξε, ταξινόμησε και περιέγραψε εξήντα μέχρι τότε γνωστούς υδραυλικούς και πνευματικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούσαν σαν κινητήρια δύναμη την πίεση του ατμού, του διαστελλόμενου από τη θερμότητα αέρα ή του νερού, για να προκαλέσουν αυτοκίνηση και ήχους, να πετύχουν αυτόματη λειτουργία μηχανών, θυρών, μουσικών οργάνων, γλυπτών ομοιωμάτων κ.λπ.




http://www.tmth.edu.gr/aet/thematic_areas/p500.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου