Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

~ * Ακαδημία αρχαίας ελληνικής και κινεζικής ιατρικής * ~










Όταν η Αρχαία Ελληνική συναντά την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, «δημιουργείται» έτσι η πρώτη Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής που λειτουργεί στη χώρα μας.

H zougla.gr την ανακάλυψε και έσπευσε να την επισκεφθεί.

Στεγάζεται σ’ ένα διατηρητέο στο Κεφαλάρι, στην Κηφισιά. Βρεθήκαμε εκεί πριν από λίγες μέρες και παρακολουθήσαμε ένα από τα 20 μαθήματα που διδάσκονται, αυτό της Διάγνωσης. Καθίσαμε σε κανονικά θρανία, όπως και οι σπουδαστές της Ακαδημίας και προσπαθήσαμε να αφουγκραστούμε … ήχους της αρχαίας ελληνικής και παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής. Ο ιδρυτής της Ακαδημίας και φυσίατρος κ. Αλέξανδρος Τηλικίδης, προσπαθεί να τους διδάξει στο μάθημα της «Διάγνωσης», «ψήγματα» από την τέχνη της ψηλάφησης του ανθρώπινου σφυγμού.

«Το σημαντικό και ουσιώδες είναι αυτό που νιώθετε εσείς κι όχι αυτό που περιγράφουν τα βιβλία», λέει στους μαθητές του. Επόμενο βήμα του μαθήματος, είναι το εξής: Οι σπουδαστές να αισθανθούν την διαφορετικότητα των 28 ανθρώπινων σφυγμών που υπάρχουν παίρνοντας τον σφυγμό του συμμαθητή τους.

« Η διαίσθηση είναι το σύνολο της αφής που έχουμε με όλο το σώμα», συμπλήρωσε ένας μαθητής, επαναλαμβάνοντας μια από τις «αλήθειες» των Ταοϊστών και ο δάσκαλος εξήγησε τα χαρακτηριστικά των σφυγμών, λέγοντας ότι το βασικό ζητούμενο ενός καλού θεραπευτή είναι να αυξήσει τη θεραπευτική του ιδιότητα προκειμένου να βοηθήσει αυτόν που πονά, τον ασθενή του!

Η Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, ιδρύθηκε το 2004, από τον Αλέξανδρο Τηλικίδη και τη σύζυγο του, ως φορέας εκπαίδευσης πάνω στην εναλλακτική θεραπευτική.

Ο φυσίατρος κ. Αλέξανδρος Τηλικίδης θεμελίωσε την Ακαδημία, για να λειτουργήσει ως Εργαστήρι Ελεύθερων Σπουδών, έχοντας όμως σαν όραμα ότι δημιουργεί έναν εκπαιδευτικό χώρο που «στεγάζει» ένα πολύπλευρο μορφωτικό όραμα, όπως τα ακόλουθα: * Την αναβίωση της αρχαίας ελληνικής ιατρικής σκέψης και πρακτικής. *Την καλλιέργεια και διάδοση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής και τον συγκερασμό της με την Αρχαία Ελληνική Ιατρική. *Την εκπαίδευση θεραπευτών με ήθος και θεραπευτικές δεξιότητες. *Την μελέτη όλων των παραδοσιακών ιατρικών συστημάτων του κόσμου (Ινδική, Θιβετανική, Αραβική, Αφρικανική και Ινδιάνικη Ιατρική), με σκοπό την άντληση πληροφοριών για την βελτίωση του συγκερασμού της Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής.

«Η Ακαδημία έχει εγγεγραμμένους περισσότερο από 300 σπουδαστές. Ο καθένας διαλέγει το μάθημα που του ταιριάζει και θέλει να παρακολουθήσει» μας εξηγεί ο κ. Τηλικίδης και συνεχίζει. « Οι σπουδαστές μπορούν να αναλύσουν κείμενα του Ιπποκράτη, να τα συνδέσουν με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, να ενημερωθούν για τον βελονισμό, τον χρωαμετοβελονισμό, να «μυηθούν» στην βοτανοθεραπεία, στην αρωματοθεραπεία κ.λ.π.

Αυτό το Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών, το δημιουργήσαμε, έχοντας σαν στόχο, την καλλιέργεια θεραπευτικού ήθους και συνέπειας των μαθητών, τη διεύρυνση του ιατρικού οπτικού πεδίου πέρα από τα τετριμμένα, με στόχο την προσφορά θεραπευτικής ενέργειας στους πάσχοντες και τέλος τη διανοητική εμβάθυνση στην Αρχαία Ιατρική γνώση.»

Ο κ. Τηλικίδης, μας διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν αναγνωρισμένες σπουδές στο χώρο της εναλλακτικής ιατρικής στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «ενδημεί νομικό κενό» και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της σχολής στηρίζονται στη μελέτη και διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής και της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής σκέψης. Επίσης, σημείωσε ότι στην Ελλάδα όσοι επιθυμούν να διδαχθούν αυτές τις ειδικές σπουδές, μπορούν να αποταθούν μόνο σε ιδιωτικές σχολές που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας.

«Η Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, μπορεί να χορηγήσει διπλώματα και πτυχία θεραπευτών, μη αναγνωρισμένα από το κράτος», επισημαίνει ο κ. Τηλικίδης, λόγω του «νομικού κενού», όπως μας είπε.

Εν συνεχεία ζητήσαμε την άποψη του για την Δυτική και Ανατολική Ιατρική. «Δεν συγκρίνω τη δυτική και την ανατολική ιατρική, θα με βάλουν σε μια αντιπαλότητα που δεν θέλω να εμπλακώ. Ωστόσο, τα μαθήματα μπορούν να τα παρακολουθήσουν και γιατροί, αλλά, ίσως για αυτούς να είναι πιο δύσκολο γιατί έχουν μπει σ’ άλλο «καλούπι», ισχυρίζεται ο κ. Τηλικίδης και εξακολούθησε: «Θέση της Ακαδημίας είναι η εξής: Οι σπουδαστές του εναλλακτικής ιατρικής, οφείλουν να αποτινάξουν την ιδιότητα του απλού «πρακτικού» και να γίνουν γνώστες και ερευνητές της. Αυτό και μόνο μπορεί να οδηγήσει την Παραδοσιακή- Εναλλακτική Θεραπευτική στην θέση που της αρμόζει, όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.»

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της, η Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, κ. Τηλικίδη, προσπαθεί να φέρει στην επιφάνεια τη γνώση που υπάρχει ήδη μέσα μας, ως ανεκτίμητη κληρονομιά.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου