Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

~ * Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας * ~





k Pictures, Images and Photos







Το βακτήριο του στρεπτόκοκκου της πνευμονίας (Streptococcus pneumoniae), γνωστό και ως πνευμονιόκοκκος, αποτελεί σημαντικό μικροβιακό αίτιο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.
Αυτό το παθογόνο βακτήριο, που επηρεάζει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες, είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου και ασθένειας παγκοσμίως. Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν τα βρέφη κάτω των 2 ετών που παρουσιάζουν και τα υψηλότερα ποσοστά διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου.  
Ομάδες υψηλού κινδύνου για πνευμονιοκοκκική πνευμονία θεωρούνται επίσης και οι ενήλικες άνω των 50 ετών με νοσήματα, όπως καρδιακή νόσο, διαβήτη, άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, και ο συνολικός πληθυσμός άνω των 65 ετών.
Όπως επεσήμανε ο καθηγητής παιδιατρικής και πρόεδρος της Παγκόσμιας Παιδιατρικής εταιρείας, Α. Κωνσταντόπουλος, ένα εκατομμύριο παιδιά θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ετησίως, αν είχαν εφαρμοστεί σωστά προγράμματα πρόληψης σε όλο τον κόσμο.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι η εξέλιξη της βιοϊατρικής τεχνολογίας οδήγησε στην ανακάλυψη και παραγωγή νέας γενιάς εμβολίων, που έχουν χαμηλό επίπεδο αντιδραστικότητας και υψηλά επίπεδα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

«Με την έναρξη των εμβολιασμών από τον 4ο μήνα της ζωής ενός παιδιού αυτό αποκτά αρκετά νωρίς υψηλό επίπεδο προστατευτικών αντισωμάτων» τόνισε και κατέληξε λέγοντας ότι ένα σημαντικό όπλο που προστέθηκε στη φαρέτρα της επιστήμης είναι το νέο δεκατριδύναμο συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο, το οποίο μετά την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και αποζημιώνεται 100% από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου