Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

~ * Η πρώτη επιδημία τύφου στην Ευρώπη * ~









Την παλαιότερη ένδειξη της παρουσίας του μικροβίου του τύφου στην Ευρώπη (αρχές του 18ου αιώνα στη Γαλλία), επιβεβαίωσαν επιστήμονες του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS).

Η επιδημία τύφου που ξέσπασε στην Γαλλία αποτελεί το παλαιότερο στοιχείο που αποδεικνύει την ύπαρξη του τύφου στην Ευρώπη, κάτι που ενισχύει τις υποθέσεις ότι οι Ισπανοί κατακτητές μετέδωσαν την ασθένεια στην Αμερική.

Μεταξύ του 1710 και του 1712, η πόλη Ντουέ, στην βόρεια Γαλλία, πολιορκήθηκε πολλές φορές, ενώ ο Γάλλος Βασιλιάς Λουδοβίκος ο 14ος, σύμμαχος των Ισπανών, διεξήγαγε έναν μεγάλο πόλεμο με το βόρειο τμήμα της Ευρώπης για τη διαδοχή στην Ισπανία. 

Το 1981, κατά τη διάρκεια εργασιών στην πόλη, ανακαλύφθηκαν τάφοι.

Η διάταξη των σκελετών και η έλλειψη τραυμάτων από όπλα δείχνουν την ύπαρξη μιας επιδημίας, η οποία ίσως ήταν πιο θανατηφόρα από τις μάχες που έλαβαν χώρα εκείνη την εποχή, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το CNRS. 

Με τη βοήθεια αναλύσεων μοριακής βιολογίας, των οποίων τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLoS ONE, εντοπίστηκαν τα αίτια αυτής της επιδημίας.

Χάρη στο DNA από οδοντικό πολφό, η ομάδα με επικεφαλής τον Ντιντιέ Ραούλ, έναν ερευνητή που ειδικεύεται σε μολυσματικές και τροπικές ασθένειες, αποκάλυψε την παρουσία των βακτηρίων που προκαλούν τύφο (Rickettsia prowazekii).





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου