Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

~ * Απειλή για τα ελληνικά νησιά η διάβρωση * ~







Το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου μαζί με το Αρχιπέλαγος διοργάνωσε στις 4 Σεπτεμβρίου στην Άνδρο ημερίδα με θέμα «Πυρκαγιές – Υπερβόσκηση, Διάβρωση… απώλεια Νερού - Βιοποικιλότητας- Τοπίου».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Πυροσβεστικής και φορείς πολιτών του νησιού. Αναπτύχθηκαν θέματα που σχετίζονται με τα σοβαρότατα προβλήματα που προκαλούν στα νησιωτικά οικοσυστήματα οι πυρκαγιές και η υπερβόσκηση και αναπτύχθηκαν εκτενώς οι περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις από την εκτεταμένη διάβρωση των εδαφών. 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην περίπτωση της Άνδρου, καθώς οι δεκάδες πυρκαγιές που εκδηλώνονται εκεί κάθε χρόνο, ακόμα και τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, έχουν ερημώσει τεράστιες εκτάσεις του νησιού και έχουν αφαιρέσει τη δυνατότητα κατακράτησης του νερού, ενώ μειώνουν δραστικά τα πηγαία και υπόγεια υδατικά αποθέματα.

Πέρα από την ανάδειξη των υφιστάμενων προβλημάτων και την κατάθεση προτάσεων/μέτρων διαχείρισης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο τεράστιο κενό ενημέρωσης που χαρακτηρίζει τόσο την Άνδρο όσο και τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου.

Με τη διαρκή της παρουσία στις θάλασσες, η ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους γίνεται καθημερινά μάρτυρας του φαινομένου της διάβρωσης, το οποίο πλήττει πλέον την παράκτια ζώνη στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου. «Η ανθρωπογενής δραστηριότητα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το πρόβλημα της διάβρωσης. 

Η καταστροφή - μέσω των επιχωματώσεων και των φερτών υλικών, που καταλήγουν στη θάλασσα, - λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, μειώνει κάθετα τη βιοποικιλότητα και αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνικοοικονομική ζωή των νησιών στο άμεσο μέλλον.

Απέναντι σε αυτή την εξελισσόμενη καταστροφή είναι επιτακτική ανάγκη να ισχυροποιήσουμε τη συνεργασία με φορείς πολιτών στα νησιά του Αιγαίου και να δώσουμε έμφαση και ώθηση στη διάδοσης της περιβαλλοντικής πληροφορίας. Η ενημέρωση αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση και συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις που θα περιχαρακώσουν τα βαλλόμενα νησιωτικά οικοσυστήματα» αναφέρουν οι επιστήμονες του Αρχιπελάγους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το Αρχιπέλαγος ενημέρωσε το κοινό για την «Κιβωτό – Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου» , την ανάγκη προστασίας, χρησιμοποίησης και διάδοσης των παραδοσιακών τοπικών ποικιλιών και για τις μεθόδους με τις οποίες μπορούν αυτές οι ποικιλίες να καλλιεργούνται χωρίς κίνδυνο επιμόλυνσης και χρήση χημικών πρόσθετων. 

Επίσης, ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Αρχιπελάγους, εξήρε τη βοήθεια που έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα κάτοικοι της Άνδρου στην «Κιβωτό», με την αποστολή παραδοσιακών ποικιλιών προς φύλαξη και αναπαραγωγή, και τόνισε για άλλη μία φορά την επιτακτική ανάγκη για επιστροφή στις αγνές και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.


zougla.gr










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου