Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

~ * Ocean Acidification * ~














Σε ρηχά νερά πλάσματα, όπως αυτά τα κοράλλια, είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε ανθρακικό οξύ. Οι επιστήμονες ζητούν τη λήψη δραστικών μέτρων για την αποτροπή μαζικών λεύκανση των υφάλων του κόσμου.
Φωτογραφία από Ove Εικόνες Hoegh-Guiderg/AFP/Getty
Για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, των ωκεανών της Γης έχουν διατηρήσει ένα σχετικά σταθερό επίπεδο οξύτητας. Είναι σε αυτό το σταθερό περιβάλλον που το πλούσιο και ποικίλο δίκτυο της ζωής στις θάλασσες του σήμερα έχει προκύψει και γνώρισε μεγάλη ακμή. Όμως, η έρευνα δείχνει ότι αυτή η αρχαία ισορροπία αυτή αναιρεθεί από μια πρόσφατη και ταχεία πτώση του pH επιφάνεια που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές παγκόσμιες συνέπειες. 
Από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης στις αρχές της δεκαετίας του 1800, τα ορυκτά καύσιμα-powered μηχανήματα έχουν οδηγήσει μια άνευ προηγουμένου έκρηξη της ανθρώπινης κλάδου και την εξέλιξη. Η ατυχής συνέπεια, ωστόσο, έχει η εκπομπή, δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και άλλων αερίων του θερμοκηπίου στη γήινη ατμόσφαιρα.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν τώρα ότι περίπου το ήμισυ αυτής της ανθρωπογενούς, ή τεχνητές, το CO2 που έχει απορροφηθεί την πάροδο του χρόνου από τους ωκεανούς. Αυτό μας έχει επωφεληθεί από την επιβράδυνση της αλλαγής του κλίματος οι εκπομπές αυτές θα κινηθούν εάν είχαν παραμείνει στον αέρα. Αλλά σχετικά νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η εισαγωγή της τεράστια ποσά CO2 στη θάλασσα είναι αλλοίωση χημεία του νερού και επηρεάζουν τους κύκλους ζωής των πολλών θαλάσσιων οργανισμών, ιδίως εκείνων που βρίσκονται στο κάτω άκρο της τροφικής αλυσίδας. 
Ανθρακικό οξύ 
Όταν το διοξείδιο του άνθρακα διαλύεται σε αυτόν τον ωκεανό, ανθρακικό οξύ διαμορφώνεται. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της οξύτητας, κυρίως κοντά στην επιφάνεια, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει κέλυφος ανάπτυξης στα θαλάσσια ζώα και είναι ύποπτο ως αιτία των αναπαραγωγικών διαταραχών σε ορισμένα ψάρια. 
Από την κλίμακα pH, η οποία λήγει 0 έως 14, λύσεις με χαμηλό αριθμό θεωρούνται όξινα και τα άτομα με υψηλότερους αριθμούς είναι τα βασικά. Επτά είναι ουδέτερο. Κατά τα τελευταία 300 εκατομμύρια χρόνια, το pH των ωκεανών έχει ελαφρώς βασικό, κατά μέσο όρο περίπου 8,2. Σήμερα, είναι περίπου 8,1, μια πτώση της τάξης του 0,1 μονάδων pH, που αντιστοιχεί σε αύξηση της οξύτητας 25-τοις εκατό κατά τους τελευταίους δύο αιώνες. 
Carbon Αποθήκη
Οι ωκεανοί απορροφούν σήμερα περίπου το ένα τρίτο του ανθρώπου που δημιουργείται από τις εκπομπές CO2, περίπου 22 εκατ. τόνους την ημέρα. Οι προβλέψεις βασίζονται σε αυτές αριθμοί δείχνουν ότι μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, οι συνεχιζόμενες εκπομπές θα μπορούσε να μειώσει το pH των ωκεανών κατά ένα άλλο 0,5 μονάδες. Shell-που αποτελούν τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων κοράλλια, στρείδια, γαρίδες, αστακοί, πολλοί planktonic οργανισμούς, ακόμα και ορισμένα είδη ψαριών θα μπορούσε να επηρεαστεί σοβαρά. 
Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, καθώς οι ωκεανοί συνεχίζουν να απορροφούν περισσότερο CO2, την ιδιότητά τους ως αποθήκη άνθρακα θα μπορούσε να μειώσει. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουμε θα παραμείνει στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα περαιτέρω επιδείνωση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. 
Επιστημονική ευαισθητοποίηση της οξίνισης των ωκεανών είναι σχετικά πρόσφατη, και οι ερευνητές μόλις τώρα αρχίζει να μελέτη για τις επιπτώσεις της στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Αλλά όλα τα σημάδια δείχνουν ότι εάν δεν τους ανθρώπους να είναι σε θέση να ελέγξουν και τελικά την εξάλειψη των εκπομπών από τα ορυκτά καύσιμα μας, οργανισμούς ωκεανών θα βρεθούν κάτω από αυξανόμενη πίεση για να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες χημεία ή χαθεί οικοτόπου τους.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου