Ουάσινγκτον
Οι ερευνητές που πρότειναν ότι η σκοτεινή ενέργεια επιταχύνει τη διαστολή του Σύμπαντος, οι επιστήμονες που δημιούργησαν τα πρώτα τεχνητά βλαστοκύτταρα, και οι γιατροί που ανακάλυψαν το ρόλο της ορμόνης λεπτίνης στην όρεξη, είναι οι επικρατέστεροι για τα φετινά Νόμπελ σύμφωνα με τις προβλέψεις της Thomson Reuters.
Ο αναλυτής της εταιρείας Ντέιβιντ Πέντλμπερι στήριξε τις εκτιμήσεις του σε δεδομένα για το πόσες φορές εμφανίζονται παραπομπές στην επιστημονική βιβλιογραφία για τις δημοσιεύσεις κάθε ερευνητή. Ο αριθμός των παραπομπών αποτελεί ένδειξη για την συμβολή και επίδραση κάθε επιστήμονα στο γνωστικό πεδίο του.
«Οι άνθρωποι που κερδίζουν Νόμπελ δημοσιεύουν πέντε φορές περισσότερο από το μέσο επιστήμονα και εμφανίζονται σε παραπομπές 20 φορές συχνότερα» εξήγησε ο Πέντλμπερι, ο οποίος προβλέπει συνήθως τουλάχιστον έναν από τους νικητές κάθε χρόνο.
Τα ονόματα των υποψηφίων δεν ανακοινώνονται από το Ίδρυμα Νόμπελ, με εξαίρεση το Νόμπελ Ειρήνης.
Σκοτεινή ενέργεια, ακτινοβολία υποβάθρου
Για το Νόμπελ Φυσικής, που θα ανακοινωθεί την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, η Thomson Reuters θεωρεί επικρατέστερους τρεις επιστήμονες που μελέτησαν τη διαστολή του Σύμπαντος και πρότειναν την ύπαρξη της σκοτεινής ενέργειας: τους Αμερικανούς Σολ Περλμάτερ και Άνταμ Ράις και τον Αυστραλό Μπράιαν Σμιντ.
Η σκοτεινή ενέργεια είναι μια μυστηριώδης δύναμη που δρα αντίθετα από τη βαρύτητα και επιταχύνει την παρατηρούμενη διόγκωση του Σύμπαντος. Η φύση της παραμένει εντελώς άγνωστη.
Για το ίδιο βραβείο ο Πέντλμπερι θεωρεί πιθανούς νικητές δύο άλλους Αμερικανούς φυσικούς, τον Τσαρλς Μπένετ και τον Ντέιβιντ Σπέργκελ, για το έργο τους με την αποστολή WMAP της NASA. Το σκάφος αυτό μετράει τη λεγόμενη μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου, έναν ηλεκτρομαγνητικό απόηχο από τα πρώτα στάδια εξέλιξης του Σύμπαντος. Η χαρτογράφηση της ακτινοβολίας αυτής στον ουρανό εξηγεί πώς το Σύμπαν έφτασε στη σημερινή δομή του.
Βλαστικά κύτταρα
Για το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας, που ανακοινώνεται τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, ο Πέντλμπερι θεωρεί επικρατέστερες τρεις διαφορετικές ερευνητικές ομάδες.
Η πρώτη -Ντάγκλας Κόλμαν και Τζέφρι Φράιντμαν- ανακάλυψε τη λεπτίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει την όρεξη και σχετίζεται με την παχυσαρκία. Όταν δημοσιεύτηκαν οι πρώτες μελέτες σε πειραματόζωα, πολλοί πίστεψαν ότι η λεπτίνη ήταν το θαυματουργό όπλο κατά της παχυσαρκίας. Οι ελπίδες διαψεύστηκαν από μετέπειτα μελέτες σε ανθρώπους, η λεπτίνη όμως συνεχίζει να θεωρείται ορμόνη-κλειδί για τη ρύθμιση της όρεξης.
Η δεύτερη επικρατέστερη ομάδα -Έρνεστ ΜακΚούλοκ και Τζέιμς Τιλ- ανακάλυψαν τα βλαστικά κύτταρα στο μυελό των οστών τη δεκαετία του 1960.
Πιθανός νικητής θεωρείται και ο Ιάπωνας Σίνια Γιαμανάκι, ο οποίος κατάφερε το 2006 να δημιουργήσει τεχνητά πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPS) από απλά κύτταρα δέρματος.
Οι ανακαλύψεις των δύο αυτών ομάδων υπόσχονται επανάσταση στην αναγεννητική ιατρική και τις μεταμοσχεύσεις.
Η τρίτη υποψήφια ομάδα για το Νόμπελ Ιατρικής είναι ο Αμερικανός Ραλφ Στάινμαν, ο οποίος συμμετείχε στην ανακάλυψη των δενδριτικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία υπάρχουν στο δέρμα, τη μύτη και το έντερο και αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας εναντίον ορισμένων μικροβίων.
Τσιπ DNA και αντικαρκινικά φάρμακα
Οι νικητές του βραβείου Νόμπελ Χημείας θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου. Ο Πέντλμπερι της Thomson Reuters θεωρεί επικρατέστερο τον Πάτρικ Μπράουν, ο οποίος ανακάλυψε τις μικροσυστοιχίες DNA.
Οι συσκευές αυτές, περισσότερο γνωστές ως τσιπ DNA επιτρέπουν στους ερευνητές να εξετάσουν τη δραστηριότητα πολλών γονιδίων ταυτόχρονα. Οι μικροσυστοιχίες του Μπράουν βασίζονται σε τεχνολογία που θυμίζει εκτυπωτές ψεκασμού, σε αντίθεση με τα τσιπ DNA της εταιρείας Affymetrix, τα οποία βασίζονται σε ημιαγωγούς.
Υποψήφιος για το βραβείο θεωρείται επίσης ο Στίβεν Λίπαρντ του MIT, ο οποίος ανακάλυψε πώς η πλατίνα μπορεί να παρεμβαίνει στη δομή και λειτουργία του DNA. Το πολύτιμο μέταλλο χρησιμοποιείται σήμερα σε μια ολόκληρη οικογένεια αντικαρκινικών φαρμάκων.
Τα βραβεία Νόμπελ συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο περίπου 10 εκατ. σουηδικών κορωνών (1 εκατ. ευρώ). Απονέμονται στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, με εξαίρεση το Νόμπελ Ειρήνης που απονέμεται στο Όσλο της Νορβηγίας.
Newsroom ΔΟΛ
Επιστήμη-Τεχνολογία: Περισσότερες ειδήσεις
http://news.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου