Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

~ * Extreme Ice * ~







Η τέχνη συναντά την επιστήμη στην Extreme Ice φωτογράφου James Balog της έρευνας. Το έργο, που άρχισε το Δεκέμβριο του 2006, θα προσπαθήσει να συλλάβει την υπερθέρμανση του πλανήτη στην πράξη με τη χρήση 26 κινείται με ηλιακή ενέργεια κάμερες λήψη time-lapse φωτογραφίες των παγετώνων στη Γροιλανδία, την Ισλανδία, την Αλάσκα, τις Άλπεις, και τα Βραχώδη Όρη. Balog ελπίζει ότι η φιλόδοξη προσπάθεια, η οποία θα παράγει περισσότερα από 300.000 εικόνες κατά τη διάρκεια των δύο ετών, «ριζικά μεταβάλλει τη δημόσια αντίληψη του θέματος της παγκόσμιας υπερθέρμανσης».
Εδώ, μια μεγάλη, αστραφτερή παγόβουνο γεννήσει από την Jakobshavn παγετώνα της Γροιλανδίας παρασύρεται μέσω Disko Bay στο δρόμο της προς τον Ατλαντικό Ωκεανό.








Αυτές οι μαζικές παγόβουνα είχαν γεννήσει από Jakobshavn παγετώνα της Γροιλανδίας, ένα τεράστιο κατεψυγμένα ποτάμι που στέλνει 11 κυβικά μίλια (45 κυβικά χιλιόμετρα) του πάγου στον ωκεανό κάθε χρόνο, περισσότερο από κάθε άλλη παγετώνας στο Βόρειο Ημισφαίριο. "Jakobshavn είναι το μεγαλύτερο από τα μεγάλα", λέει ο φωτογράφος James Balog, ιδρυτής του ακραίου Ice έρευνα. Balog και των ερευνητικών εταίρων του, αντιμετώπισε ελαττωματικά ηλεκτρονικών ειδών, βαρύ εξοπλισμό, καθώς και κακών καιρικών συνθηκών, όταν εγκατασταθεί 26 ηλιακή ενέργεια, κάμερες time-lapse σε 16 παγετώνες σε πέντε χώρες. Οι λίγοι που Balog έχει αναθεωρηθεί λειτουργούν καλά. «Μέχρι εδώ, όλα καλά», λέει.











Αυτή η μαλακότερη εμφάνιση παγόβουνο στο Disko δυτική Γροιλανδία κόλπο ήταν κάποτε μέρος της τεράστιας ροής πάγου Jakobshavn, ένα ποτάμι μίλια πάγου τέσσερα (έξι χιλιόμετρα) ευρεία και αρκετές χιλιάδες πόδια πάχους.
Το Extreme Ice έρευνα επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό από Jakobshavn, η οποία κατά την τελευταία δεκαετία έχει υποχωρήσει κατά περίπου 120 πόδια (37 μέτρα) ανά ημέρα, δύο φορές το κανονικό ποσοστό της.









Παγόβουνα, των οποίων το ένα με ζαφείρι πισίνα του meltwater, ακαταστασία Jakobshavn Γροιλανδίας Fjord κοντά στο χωριό Ιλουλισάτ. Ο παγετώνας που παρήγαγε αυτό το στολίσκο έχει υποχωρήσει περίπου τέσσερα μίλια (έξι χιλιόμετρα) από το έτος 2000.
Οι παγετώνες, όπως Jakobshavn είναι τοκετών παγόβουνα πολύ πιο γρήγορα από επιστημονικά μοντέλα είχαν προβλέψει ότι θα. Η συνεχιζόμενη Extreme Ice Έρευνα ελπίζει να ρίξει φως σχετικά με το γιατί αυτές οι λεγόμενες παγετώνες παραλιακών κτημάτων, που καταλήγουν στο νερό αντί της γης, χάνονται σε ένα τέτοιο γρήγορο ρυθμό.








Μια κρυστάλλινη παρασύρει παγόβουνο στην Κολομβία Bay κοντά Valdez, στην Αλάσκα. Η πηγή αυτού του παγόβουνου, το Columbia παγετώνα, έχει χάσει πάνω από 10 μίλια (16 χιλιόμετρα) του πάγου από το 1984.
Τον Μάιο του 2007, τα μέλη της εν εξελίξει Extreme Ice έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των ιδρυτής James Balog, είχαν τη σύσταση κάμερες στο Columbia Glacier όταν είδαν ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα παγετώνων τοκετών δει ποτέ. Μια παρόμοια εκδήλωση γυρίστηκε αργότερα σε Jakobshavn Γροιλανδίας Glacier έκανε το ένα στο Κολούμπια ματιά μικρές.



nationalgeographic.com









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου